"Jadilah wanita umpama bunga dalam Kaca, tidak mudah didekati, hanya mereka yang benar-benar mampu dapat menyentuhnya."

Wednesday, December 10, 2014

:: cerita trimester pertama kehamilan ku ::

 
untuk trimester pertama kehamilan ana alhamdulillah dipermudahkan tiada alahan tiada masalah langsung..baby pun alhamdulillah sihat..kesihatan anak pun sihat..air kencing ok..tekanan darah ok..cume kurang darah je dalam badan pada saat itu..
perasaan bila pertama kali scan baby rasa nak menaggis..Tuhan je tahu bertapa bersyukurnya ana dan tak disangka bila ada zuriat didalam kandungan ini...mula-mula scan untuk pengesahan kehamilan sebab ana lewat datang period dan buat upt adalah positif time tu..cuma nak pengesahan dari dokter je..tapi pada masa tu kandungan masih nampak karung je..
ni upt test ana..buat 2 kali 2-2 positif..
kemudian pergi ke klinik kesihatan untuk buat buku pink..yeh ade buku pink da..buat masa kehamilan masuk 3 bulan..nampak x lewat sangat ana pergi sampai kena marah..hihi 2 minggu lepas buat buku ana scan lagi baby..time ni lagi nampak terharu bila nampak degupan jantung baby..masa tu da nangis da tau hihi...
lepas tu semua selesai dengan baiknya untuk trimester pertama...3 bulan berpantang air tebu ikan duri dan macam-macam lagi yang sepatutnya berpantang dan kena makan pil acid folic,tambah darah,vitamin c dan b complex..bermulanya minum susu anmum juga..minum air barli tanpa gula untuk elak kencing kotor..macam-macam kan..
ok sampai sini saja..daaa...
ni muka 3 bulan pertama mengandung...suma baju kurung baju kerja boleh pakai...lagi...

No comments:

There was an error in this gadget

mai-mai tukar link