"Jadilah wanita umpama bunga dalam Kaca, tidak mudah didekati, hanya mereka yang benar-benar mampu dapat menyentuhnya."

Thursday, October 1, 2015

:: kemalangan seminggu sebelum raya aidilfitri::

 

ALLAH MAHA BESAR....sebulan berulang alik dari PD ke Banting sebab ana dapat pertukaran ikut mengajar di tempat suami...baru je habis pantang 4 bulan ana ditimpa kemalangan seminggu sebelum raya aidilfitri...nasib baik juga masa tu ana g kerja ulang alik dengan suami tanpa bawa anak disisi..ana dapat parut dibawa mata kena 40 jahitan luar dan dalam..urat air mata putus...kalau ana menanggis akan ada air mata yang tersumbat..sebab dalam mata ni dokter sambungkan tiup.. cacat sikit la...sedih tengok orang duk bersiap nak beraya ana berkerusi roda tanpa boleh buat ape2...sebab berkerusi roda dari pinggag ke kaki bahgian kanan bengkak...tisu dalam peha ade koyak dan sampai sekarang masih belum pulih...kena buat terapi banyak kena pantang...


Thursday, May 14, 2015

::pengalaman bersalin normal ::

Alhamdulillah ana selamat melahirkan anak dengan sempurna...pengalaman yg x boleh dilupakan..
jom baca pengalaman bersalin normal ana
25/02/2015 - suami tibe tibe je nak balik rumah waktu ni hari bekerja dan juga esok hari lahir suami ana yg ke 29thun..just wish je la kan sebab kami still pjj n perut pun tgh tunggu masa nak meletup...tp ntah knp syarul kate nak juga balik rasa lain macam...kemudian bila dia sampai rumah rehat rehat..kami terus keluar pergi giant jalan jalan cuci mata..mase ni ana da 39mgu berapa hari ntah..da lupe..jadi orang kata nak cepat bukaan kene la pi jalan jalan..mase berjalan jalan tu da rase sakit sikit...suami pun da pimpin tgn jln pelahan pelahan(rasa terharu)...tp still shoping cr barang baby yang x cukup lg   
nk mkn mntk ikan bakar plak tekak ni..sekali dpt x mcm ikn bkr pun sgt sgt kecewe...lapar tp perut mcucuk skit sempat mkn skit je..lepas tu kami balik umah macam biasa..kami shoping time ni waktu malam..
pukul 1.30 pg (26/02/2015)terjaga dr tdo sebab nak terkucil...bile da buang sume tibe tibe rase ade air lg yg keluar..cuci lg sekali..hilang da air kluar tu..tp melangkah sikit tambah byk air keluar..dalam hati mcm rasa air ketumban kot..tp jernih macam air paip ..kemudian jln laju sikit terus msuk bilik dlm mase sama air keluar tanpa henti..kejut suami...
ana : bang bang..(nada cam nak nangis sebab takut) bang bangun...air ayg banyak keluar          ni..
suami : (dgn mamai cam pelik tgk ana)...haha

masing masing blur..pe nak buat..suami siap siap pkai tukar baju seluar sume..rancang nak pi swasta je nak cek...sebab x sakit langsung.tapi sbb x sedap hati kejut mak..

ana : mak mak...
mak :( terperanjat kluar tgk aku nangis) Knp kak?
ana : air ketumban pecah kot...dlm nada nangis...dlm mase same air ketumban da penuh              kat lantai..basah..depan bilik mak..
mak : da ambik barang barang g spital terus..

sampai spital..
dokter cek jln..tengok baru buka 1 cm je..dokter cek jantung baby scan baby n air ketumban semue still ok lg..jadi kene la tahan wad pg tu kul 2.30 pg.untuk pantauan..takut baby lemas.

sebelum syarul balik sebab tahu ana kena tahan wad Paling tersentuh masa ni bile mtk maaf kat suami...suami cium dahi tanpa muka tiada riak risau..tp dlm hati tu ana tahu berat hati die nak tgl ana sorg.
Jadi tido la sorg di wad sorg di rumahl mlm tu...esok pg still relax cm biase air ketumban pun sikit je keluar...jalan jalan keluar wad bg bukaan buka..sampai ptg xde pun dokter cek...just nurse cek tekanan darah .tanye tanye sakit berslin cm ne...sebab xde rase sakit pape kan..bile lps magrib tu rase sakit yg lain mcm tp sejam skli bru sakit..isebelum suami balik ade pesan dokter jangka mungkin petang atau malam akan bersalin.kalau tak bersalin juga kena cucuk ubat pakse..jadinya lepas magrib tu syarul duduk je la kat luiar wad tak nak balik..masing masing bajet ana bersalin sama tarikh ngan syarul 26/2 tu..huhu..lame lame sakitnya jd setengahjam sekali...masuk pukul 12 tgh mlm x boleh tido sebab sakit sangat..tp x nk pangil nurse lg..duk kluar msuk tandas je sebab rase cam nak terberak...da la tgh sakit..mlm tu pulak mlm cap go meng kot...mercun x henti henti meletop..
Aku rasa macam perut aku nak meletup gak...semua duk mesej bg ayat tu bg ayat ni bg kate semangat suami call..tp smue x dlayan..mulut ni cume allah allah ya allah..menahan sakit..kul 1pg cm tu rse sakit teramat amat 5 minit skli..dlm pkul 2.30 nurse dtg nk bg antibiotik utk halang air ketumban masuk dlm bdn mulut baby..tp bila nurse da nampak cam rasa sakit nak bersalin terus die suruh masuk bilik bersalin...dlm tu 5 mnit mcm sejam...nurse suh tunggu 3 jam lg sebab bukaan sekarang baru 7cm...yaallah lama gile rasenye...atas perut ada alat utk kesan jantung baby,x ley gerak gerak okey..cume mulut istigfar panjang mengerang kesakitan..panggil nurse sebab rase lain sangat ..mcm baby menolak nolak perut..nurse suh cube pushhhh ..ana cube tp baby masuk balik sebab ana xde tenaga kurang mkn...xlame lepas tu dokter datang dokter lelaki ok duk ckp bising bising...die kate kalau teran mcm ni cm ne baby nk kluar..nk jd baby xde suare ke!
jntung baby da lemah tau!!..dgr je mcm tu terus teran skuat hti..rase mse kne gunting tu...krekk..ya allah x th nk ckp pe...rase kepale baby keluar suh teran lgi skli utk kluarkan bahu..dlm brp saat cm tu dgr....27/2/2015 jam 3.33pg wekkkk wekkkk alhamdulillah yaAllah keluar jugak anak dlm perut ku ni..rase nak pitam da sebab lemah sgt tp dokter suh jerit anak ape mase die angkt bby tu..aku ckap anak lelaki..lps tu die bwak g bersihkan baby..dlm stghjam lpas tu dokter dtg keluarkn uri..sejam lps tu baru jahit...jahit pun sejam lamenye.lepas je jahit bajet bajet boleh dapat susu kan baby o tgk baby...yg nurse bagi milo susu je...rasa nak nangis sebab baby kena masuk wad unit rawatan sebab ada masalah penafasan dan disyaki jangkitan kuman..kul 7.30 pg cam tu baru keluar bilik bersalin..tak habis macam tu je okey tengok org sume pegang baby..ana pegang bantal je...nak tunggu tengahari untuk tengok baby rasa lama sangat...dapat tgk baby akhirnya...ptg tu ana boleh keluar wad da..hajat nak bawak baby balik juga rupanya x boleh balik..sebab baby masih dalam pantauan...dengan ana ana sekali kena pantau..duduk lagi dalam wad teman baby 2 hari 2 malam..da la sakit baby kuat menyusu..dugaan sungguh...tapi sekarang alhamdulillah baby da pun 2 bulan lebih...diberi nama muhammad iman bin syarul..keluar ri tu berta 3.33kg..ari jumaat...sebelum bersalin memang niat nak ada suami disisi dan ari jumaat pagi alhamdulillah Allah makbulkan..syarul jaga pantang dbantu dengan mak setengah bulan..smue die bt..terharu..terima kasih sayang..terima kasih mak..sekian tamat





Wednesday, December 10, 2014

:: urutan mudah bersalin :: urutan perineum

 
ramai yang tak tahu pasal urutan ini..ia boleh dilakukan untuk kehamilan pertama dan seterusnya..buat ketika kandungan 7 bulan ke atas
urutan perineum........urutan ini adalah untuk mudah bukaan mudah untuk merangangkan bahagian bukaan supaya tidak kena gunting terlalu banyak.. 
 
 
selamat mecuba
There was an error in this gadget

mai-mai tukar link