"Jadilah wanita umpama bunga dalam Kaca, tidak mudah didekati, hanya mereka yang benar-benar mampu dapat menyentuhnya."

Saturday, April 30, 2011

:: perhatian pada yang suke ambik snap-snap gambar gune hp::

salam untuk semue..

erm ok zaman sekarang ni hp tu perkara mudah nak dapat bukan.... paling cikai harga dalam RM 80..tu pun ade lagi yang murah kan..budak-budak darjah 4 darjah 5 pun da ade hp..tak cam aku dulu form 5 baru merasa pegang hp sendiri..huhu kecian..tak penting pun masa tu jadi sambil lewa je la..tak cam sekarang ni..orang keje low-low pun hp dia ade wifi..sebab da murah ..semue mampu miliki..
ok pada yang ade hp berkemera tak kesah la hp mahal ke murah...dan pada yang suka ambik gambr gune hp tu berwaspada la ok...

bila ambik gambar tu ambik bende yang baik-baik,yang senonoh-senonoh,yang sopan-sopan yang elok-elok je la..

..tahu kenape?? aku suruh cam tu?? 
tak tahu kan..jadi aku nak gitahu la nie...

..sebab bila kita tak mahu hp tu lagi kita akan buang kan...tak pun jual kat orang lain atau jual..
ok bagi yang jual kat orang o buang tu tidak ade  banyak sangat masalah..
ini bagi pengguna yang menjual hp nyer di kedai..kedai hp apek kedai hp ah lin..dan lain-lain la...ianya sangat membahaye kan..tahu kenape...

ok bahaye pada pengguna yang suka ambik gambr BOGEL ..iskh x de keje betul.nak buat kenang-kenangan ke ape..haha..x pun gambar-gambar seksi o gambar lucah o yang buruk-buruk la...
walaupun anda anda dan anda kata da delte da gambar tu o da padam ..sebenarnya ianya masih ada lagi dalam cip di hp tersebut...


ianya sangat bahaye...sebab sebelum hp tu nak di jual kembali tokey-tokey kedai hp itu akan format balik segala ape yang ade pada hp tersebut..tapi sebelum format mereka akan tgk segala ape yang ade dalam cip tersebut...godek-godek dulu...jika ada pic/gambar yang boleh di jual atau disebarkan di internet maka mereka akan sebar kan...
jadi sebab tu kadang-kadang kite terfikir..
"bila mase plaak aku ade letak gambar kat internet ni..tibe-tibe je ade...aiyak...."

selain dari bltooth...infra red o by email cara cam tu juga gamabr kita boleh tersebar okey.. 

INGAT


fikir-fikirkan dan selamat beramal....

luv...

4 comments:

Pustaka NurIman said...

ambil & simpan gambar yg elok2 jela...mana tau hp tu dicuri org...nanti tersebar pulak

ana raisya said...

ha kire same je la tu..dasyt kan..zamn tknologi skrg nie

awEEN said...

ooo..mcm tu ek..thanks share info ni =)

ana raisya said...

same-same..

There was an error in this gadget

mai-mai tukar link