"Jadilah wanita umpama bunga dalam Kaca, tidak mudah didekati, hanya mereka yang benar-benar mampu dapat menyentuhnya."

Friday, April 29, 2011

:: cantik tapi menyakitkan:: kanta lekap@contac lanc

salam semue..da makan ke??aku da makan da tadi..nasi lemak ayam simpang raba...hihi

orait entry malam ni..about cantik..ape yang cantik??muke la...selalu la yang disebut-sebut perempuan..kat mane-mane pun..soh seh soh...bla bla..eh die x lawa..wei die comot..e cantik nye..ha cam tu la reaksi bile nampak perempuan...bukan aku tapi dok orang lain le..hihi...
cantik tapi meyakitkan?? ape tu..ha tgk gambar nie..ha tahu tak pebende tu..tu la kanta lengkap..contac lans...memang lawa..cantik..comey...bile pakai namapk cam anak mat saleh celup mate wane kuning hijau semue la bagai..

erm memakai kanta lekap ni..ade kelebihan dan juga keburukannya tau..mungkin ade yang tahu dan ade juga yang belum tahu......

kelebihan memakai kanta lekap

> CANTIK
> LAWA
> RINGKAS

keburukan memakai kanta lekap

> mata menjadi merah 
> boleh buta
> kanser mata


ok tu kelebihan n keburukan yang ringkas la...

ok bukan nak menakut-nakutkan pengguna..memnag cantik semue bagai..tapi kena fikir baik buruk pemakai tersebut..serta kena tahu lebih fakta penggunaan nye.... bukan ke yang ori itu lebih cantik..


Tip ringkas bagi penguna yang baru
 

>>Bagi pengguna baru, ada tentu keliru bahagian dalam atau luar kanta lekap. Perbezaan mungkin tidak ketara tetapi pastikan ia kelihatan seperti separuh bola. Letakkan kanta lekap pada jari hingga terlihat bentuk yang dikatakan. Kemudian, bawa kanta dengan bahagian ‘dalam cawan’ menghadap mata anda. Jika kanta yang dipakai berbentuk U sempurna, bermakna itulah posisi betul.

>>Sesetengah kanta lekap mempunyai tanda laser, misalnya jenama produk. Ini juga boleh membantu menentukan bahagian dalam atau luar kanta lekap.


>>Pastikan anda membasuh tangan dengan sempurna sebelum memakai kanta lekap. Elak menggunakan sabun yang terlalu banyak kandungan pewangi, minyak atau produk yang mengandungi lanolin yang boleh melekat pada permukaan kanta lekap. Sesetengah doktor menasihatkan supaya memakai kanta lekap yang sama pada mata sama.

>>Sentiasa pastikan anda mencuci tangan sebelum mengeluarkan kanta lekap. Jika anda berdiri di depan sinki, pastikan anda menggunakan tisu yang bersih untuk menutup lubang saluran sinki bagi mengelak kanta lekap terjatuh ke dalamnya.

>>Untuk mengeluarkan kanta lekap, pandang atas atau sisi sambil menarik bahagian bawah mata. Dengan menggunakan jari, gerakkan kanta lekap secara perlahan-lahan dan berhati-hati ke bahagian putih mata anda. Dari situ, kepit kanta lekap perlahan-lahan menggunakan jari telunjuk dan ibu jari dan keluarkan dari mata.

>>
Peringatan, jangan sesekali berkongsi kanta lekap. Ini boleh mengundang padah pada mata anda.


 
ok kalau nak tahu lebih lanjut klik klik di bawah nie..
 
 
 
  
 
 
 
Sumber : Berita Harian
 
 
luv....

No comments:

mai-mai tukar link